środa, 24 listopada 2010

Soczewica po pakistańsku + fasolka czerwona + pomidorki + kolorowa surówka

 Witam. I po maturze z matematyki... wykropkowane miejsce o czymś świadczy, cóż, musiałem sobie poprawić humor dobrym obiadkiem ;] Dziś zdecydowanie białko-wo, świadczy o tym obecność soczewicy i fasolki. Pomysł zaczerpnięty ze strony puszka.pl, świetna sprawa, na prawdę polecam.


SOCZEWICA PO PAKISTAŃSKU




Składniki:
- duża garść soczewicy zielonej/czerwonej
- kilka ziemniaczków
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka ostra
- curry [ lub kurkuma ]
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe

 Ziemniaki obieramy, kroimy, gotujemy. Do osobnego naczynia wrzucamy soczewicę, by się gotowała, uwaga aby jej nie rozgotować. Siekamy cebulkę wraz z czosnkiem, wrzucamy na rozgrzany olej, po chwili dodajemy przyprawy: curry, ostrą paprykę, sól, pieprz i liście laurowe, Doprawiamy według uznania. Kiedy soczewica się zagotuje odcedzamy i wrzucamy na patelnie do cebuli i reszty towarzystwa. Podpatrujemy ziemniaczki, które również odcedzamy. Następnie lukamy na patelnie, jeśli soczewica będzie już miękka łączymy ziemniaczkami. Parę minut trzymamy wszystko na patelni, po chwili danie jest gotowe.
 Wszystko jest w formie papkowatej i takiej ma zostać, zajadamy z surówkami itd

smacznegoooooooooł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz