niedziela, 21 listopada 2010

Pizza i kotleciki z grochu.

PIZZA









ciasto:
 -  pół szklanki wody
 -  2,5 szklanki mąki 
 -  drożdże, najlepiej oderwać mały skrawek z narożnika, co wystarczy w zupełności
 -  szczypta soli

Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, wyrabiać ciasto dłońmi aby odchodziło od palców, nie lepiło się, dosypując stale ciut mąki. Następnie rozwałkować i gotowe.

farsz:
- garść czerwonej fasolki z puszki
- garść kukurydzy konserwowej
- cebulka
- kilka pieczarek
- oliwki zielone
- papryka żółta
- papryka czerwona
- koncentrat pomidorowy
- zioła prowansalskie
- ser zwykły lub wegański z evergreen.pl ;]

Cebulkę siekamy, to samo robimy z papryczkami. Pieczarki kroimy w takie połówki, jak na zdjęciu widać, następnie zajmujemy się oliwkami, które można dodać w całości tudzież pokroić w krążki. Kukurydzę i fasolkę jedynie opłukujemy. Farsz nakładamy w kolejności: koncentrat pomidorowy i zioła, następnie cebulka i pieczarki, a resztę składników według uznania. Oczywiście można posypać tartym serem.

Moje uwagi:
- moje ciasto wyszło dość cienkie po rozwałkowaniu, wtedy trzeba krócej je trzymać w piekarniku, bo ma tendencje do przypalania się, choć jeśli ma się wszystko pod kontrolą wychodzi smaczne i chrupkie, przepis można modyfikować na różne sposoby gdyż jest to dość proste danie.

A tak wygląda po upieczeniu:



KOTLECIKI Z GROCHU



Składniki:
- duża garść grochu łuskanego, w połówkach choć cały także się nada
- mąka biała
- bułka tarta
- jajko [ niekoniecznie ]
- cebula mała
- ząbek czosnku 
- olej
- pieprz, sól
- majeranek 

Groch namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować groch na wolnym ogniu, by nie przypalić i nie rozgotować.  Posiekać cebulkę i czosnek. Zmielić blenderem razem z grochem, ew przeprasować przez maszynkę do mięsa, doprawić solą i pieprzem, nie zapominając o majeranku, który nadaje tu fajny akcent i minimalizuje ciężkostrawność grochu. Oczywiście doprawiamy według własnego uznania. Kiedy masa jest zbyt rozwalająca się, można wbić jajko i dodać bułki tartej ew. obsypać mąką. Następnie formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju/oliwie.

Moje uwagi:
- lepiąc kotlety nie przesadzamy z ich wielkością aby się nie rozpadały podczas smażenia, a także pamiętamy o tym, że kładąc je na na patelni spłaszczamy je troszeczkę.


Pozdrawiam. Go veg.

3 komentarze:

  1. Ależ superowo wygląda ta pizza! Fajnie udały Ci się brzegi ciasta. Myślę, że można by nawet dodać trochę więcej drożdży do ciasta, wyrośnie grubsze, no i jakiś sos na wierzch. Zrobimy kiedyś razem :-)
    Kotlety - na obiad, dobra rzecz!

    Cino

    OdpowiedzUsuń
  2. zajadałem z pikantnym ketchupem Włocławek ;]
    Kleju

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwsza klasa! :D

    N

    OdpowiedzUsuń